Dorntherapie

Wervelkolom 600h

Mensen die rug- en gewrichtsklachten hebben, horen vaak van de dokter: ‘Het is slijtage. Daar is niets aan te doen, u moet er maar mee leren leven.’ Dat is onjuist! Een machine slijt, maar een levend organisme herstelt zich zo lang het leeft. Al onze organen, botten, weefsels, gewrichten, alle cellen bevinden zich in een voortdurend proces van afbraak en vernieuwing. Daardoor zijn wij tot op hoge leeftijd nog in staat ons aan nieuwe situaties en belastingen aan te passen.

Als er veel speling zit op het heupgewricht, kan er beenlengteverschil ontstaan. De oorzaken van ongelijke benen kunnen zijn een val, vertillen, een misstap maar vooral gewoon het zitten (vooral met de benen over elkaar of tijdens het autorijden). Het gevolg is een scheefstand van het bekken, wat tot allerlei – vaak chronische – klachten kan leiden, zoals heiligbeenverschuivingen, scoliose, lage rugklachten, heupklachten, kniepijn, voetproblemen, verzakkingen, darm- en blaasproblemen en nekklachten. Meestal krijg je dan te horen: je been is te kort, doe maar een verhoging onder je schoen. Hierdoor wordt echter de bekkenscheefstand gestabiliseerd wat tot een verheviging van de klachten kan leiden.

De eerste stap van de Dorntherapie is correctie van het beenlengteverschil. Als dit gedaan is richt de behandeling zich op de wervelkolom. Bij een gezonde wervelkolom staan de wervels exact boven elkaar. Helaas zien we dat vaak alleen nog bij jonge kinderen. Als we ouder worden, verschuiven de wervels door belasting. Dit zorgt voor blokkades, die voor lokale pijn, maar ook voor uitstralingspijn kunnen zorgen. Andere klachten die kunnen optreden zijn steken, tintelingen, gevoelloosheid of machteloosheid in handen, armen, voeten en benen, duizeligheid, hoofdpijn, blaas- en darmproblemen, hartkloppingen of een beklemmend gevoel op de borst.

De tweede fase van de Dornmethode is het recht zetten van de wervels. Dit gebeurt met voorzichtig met de duimen. Tegelijk wordt het bindweefsel tussen de wervels losgemaakt, waardoor de doorbloeding beter wordt. Daardoor voelen mensen zich beter en worden klachten voorkomen en genezen. Afrondend aan de Dornbehandeling wordt vaak een Breußmassage gegeven om de wervelkolom nog meer te strekken.

Na de Dornbehandeling moet de cliënt twee tot drie dagen inspanningen vermijden. Er kan wat spierpijn optreden op plaatsen waar de wervels gecorrigeerd zijn. Dat betekent dat de nieuwe positie gestabiliseerd wordt. Veel water en thee drinken helpt om het ontgiften te bevorderen.
© Dorn Instituut